Een groeimarkt

Nieuwe kantoorconcepten en de veranderende kantorenvraag

Algemeen

Met 516.000 m² take-up in 2019 en een totale stock van 13,2 miljoen m² heeft Brussel ruim de grootste kantorenmarkt van België, gevolgd door regio Antwerpen met 94.000 m² en een stock van 2,3 miljoen m².

Gent (44.000 m² take-up en 1,4 miljoen m² stock), Mechelen (22.000 m² take-up en 486.000 m² stock) en Leuven (9.300 m² take-up en 457.000 m² stock) vervolledigen de top 5.

Investeringen

In de Brusselse kantorenmarkt werd in 2020 3,5 miljard euro geïnvesteerd, een absoluut record voor de Brusselse kantorenmarkt en een toename van 31,6% t.o.v. 2019 (2,66 miljard euro).

Ook de regionale kantorenmarkten kenden een goed jaar op vlak van investeringen. Met een investeringsvolume van 650 miljoen euro werd het hoogste volume sinds 2006 geregistreerd. Wallonië kende zijn beste jaar van het decennium met 60 miljoen euro, voor Vlaanderen was het het beste jaar sinds 2006 met 590 miljoen euro (Cushman & Wakefield).

Huurdersmarkt

De kantorenmarkt blijft een huurdersmarkt. Door het veranderende evenwicht en de overgang van een aanbiedersmarkt naar een vragersmarkt, moet de markt mee evolueren met de bedrijven.

Startende en snelgroeiende bedrijven zijn niet geneigd om kantoren te kopen, maar zijn vaak op zoek naar dynamische gebouwen en werkplekken. Coworking spaces spelen perfect in op deze vraag naar flexibiliteit (GHC-SCMS).

Nieuwe kantoorconcepten

Homeworking en coworking worden steeds populairder, wat zorgt voor een daling van de voorziene oppervlakte per werknemer (Colliers). Een andere trend binnen het Nieuwe Werken is activity-based working waarbij het kantoor met stilteruimtes, projectruimten en loungehoeken aangepast wordt aan de verschillende activiteiten.

Ook functiemenging is actueler dan ooit. De combinatie van wonen, werken, winkelen en vrije tijd lijkt de ideale oplossing voor tal van stedelijke problemen (Bureau Stedelijke Planning).

Verdere decentralisatie

Een trend die zich blijft verderzetten in België is die van de decentralisatie. Steeds meer overheden en bedrijven ruilen het Brusselse centrum in voor de rand, Vlaams-Brabant of andere beter bereikbare kantoorsteden.

Deze bereikbaarheid en mobiliteit, zowel voor werknemers als voor hun klanten, is een cruciale factor in het beslissingsproces van bedrijven wat hun kantoorhuisvesting betreft (GHC-SCMS).

Werkplekken worden goedkoper

Decentralisatie zorgt ervoor dat de kost per werkplek daalt. Kantoren in de rand rond Brussel of in andere kantoorsteden zijn in verhouding vaak goedkoper per m². Daarnaast zal ook de voorziene oppervlakte per werknemer dalen door het Nieuwe Werken (GHC-SCMS).

In België bedraagt de gemiddelde kost van een werkplek € 11.759 per FTE per jaar (Colliers International).